logo

Când apele vor veni

Când apele vor veni
Când apele vor veni
Când apele vor veni
Când apele vor veni
Când apele vor veni
Când apele vor veni
Când apele vor veni
Când apele vor veni
Când apele vor veni
Când apele vor veni
Când apele vor veni
Când apele vor veni
Când apele vor veni
Când apele vor veni
Când apele vor veni
Când apele vor veni
Când apele vor veni
Când apele vor veni
Când apele vor veni

Nivelul mărilor crește, orașele se scufundă, lumea se schimbă

Jeff Goodell

În stoc
Disponibil și în librăriile Cărturești, Humanitas, Librarium, Bookcity, Seneca, libris.ro, cartepedia.ro, librarie.net și emag.ro
59 lei
Titlu original
The water will come
Traducător
Simona Săsărman
Ediție
paperback, I 2024
Număr de pagini
336
Format
14,5 x 20,5 cm
ISBN
978-630-6646-05-0

New York Times Critics Top Book, 2017

Când apele vor veni este o descriere atentă a fenomenului de creștere a nivelului apelor, a cauzelor și a modului în care acest lucru se întâmplă deja, dar și a consecințelor acestui fenomen. Cunoscutul jurnalist american, Jeff Goodell, călătorește de-a lungul țărmurilor a douăsprezece țări și descrie, de la firul ierbii, scene impresionante din ceea ce deja începe să devină o lume a apelor.

Peste tot în lume, cercetătorii observă o creștere tot mai rapidă a nivelului apelor, începând cu orașe istorice celebre și terminând cu sate tradiționale de pe coastele oceanelor. Cu fiecare fisură în calotele uriașe de gheață din zona Arctică și Antarctica, și cu fiecare ticăit în sus al termometrului Pământului, ne apropiem tot mai mult de pragul unui dezastru de amploare.

Pe la sfârșitul acestui secol, sute de milioane de persoane se vor fi retras de pe țărmurile apelor, deoarece vor fi deja inundate și relieful va fi modificat. Începând cu țările-insule, până la marile orașe și întregi regiuni de coastă, toate vor dispărea. În ciuda eforturilor internaționale și a cercetărilor asidue, nu se întrevede nicio soluție care să oprească scufundarea lumii pe care o știm.

În acest demers, Goodell are ocazia să-l acompanieze pe Barack Obama într-o excursie în Arctica, ia interviuri unor personalități, precum fostul primar al New York-ului, Bill de Blasio, dezvoltatorul imobiliar din Miami, Jorge M. Pérez, sau activista de mediu din Veneția, Jane de Mosto, reușind să compună o imagine amplă a felului în care lumea reușește – sau nu – să se pregătească pentru creșterea nivelului apelor, despre care mulți spun că este inevitabilă.

O carte captivantă, ușor stranie și îngrijorător de oportună, despre efectele devastatoare ale încălzirii globale și care ne amintește că putem să ne ascundem capul în nisip când auzim de schimbările climatice, dar doar până când nisipul însuși va dispărea.

Jennifer Senior, New York Times

Un amestec viu de știință, istorie și sociologie. Goodell discută despre schimbările climatice și ce înseamnă ele pentru fiecare persoană de pe glob într-un mod care va captiva până și publicul care nu crede în Nova.

USA Today

Jeff Goodell este unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști pe teme de mediu din Statele Unite. S-a născut și a crescut în Silicon Valley, unde familia lui a trăit vreme de patru generații. Este absolvent al University of California și are un masterat în Arte frumoase la Columbia University din New York. După un debut de succes cu două titluri inspirate din lumea hackerilor, Goodell devine tot mai interesat de problemele de mediu și energie, devenind în anii ‘90 colaborator permanent la reviste cunoscute, precum Rolling Stone și The New York Times. A fost invitat să vorbească pe aceleași subiecte la numeroase posturi de televiziune: CNN, CNBC, ABC, NBC, Fox și la The Oprah Winfrey Show.

În 2011, pentru una dintre cărțile sale, How to Cool the Planet (2010), a primit Grantham Prize Award of Special Merit, una dintre cele mai importante distincții din zona jurnalismului de mediu.

Cel mai recent volum al lui Goodell este The Heat Will Kill You First (ZYX Books, 2024), ajuns și el, în 2023, pe lista New York Times Bestseller.

Noutăți

Cele mai vândute

LeBron

LeBron

Jeff Benedict

89 lei