logo

Fluture

Fluture
Fluture
Fluture
Fluture
Fluture
Fluture
Fluture
Fluture
Fluture
Fluture
Fluture
Fluture
Fluture
Fluture
Fluture
Fluture
Fluture
Fluture
Fluture

De la refugiată la olimpică, povestea mea despre salvare, speranţă şi triumf

Yusra Mardini

În stoc
Disponibil și în librăriile Cărturești, Humanitas, Librarium, Bookcity, Seneca, libris.ro, cartepedia.ro, librarie.net și emag.ro
59 lei
Titlu original
Butterfly
Traducător
Simona Săsărman
Ediție
paperback, I 2023
Număr de pagini
354 (conține fotografii color)
Format
13 x 20 cm
ISBN
978-606-95585-2-2
Fluture este cartea care a inspirat filmul Înotătoarele de pe Netflix.

Când tânăra refugiată din Siria, Yusra Mardini, și-a dat seama că motorul bărcii în care se afla alături de a alți refugiați din Siria s-a oprit, ea nu a ezitat să se arunce în valuri. Împreună cu sora ei, a apucat frânghiile fragilei bărci de cauciuc, luptându-se ore în șir să împingă ambarcațiunea către îndepărtatul mal grecesc. Acest act de curaj a salvat viețile unor femei, copii, bărbați de toate vârstele, care fugeau din calea războiului.

Ajunsă în Germania, s-a hotărât să lupte mai departe pentru îndeplinirea visului pentru care fugise din Damasc, părăsindu-și familia: să concureze la Jocurile Olimpice. În 2016, la Jocurile Olimpice de la Rio, Yusra Mardini a concurat sub steagul Echipei Olimpice a Refugiaților.

Fluture spune povestea tinerei Yusra, începând cu copilăria ei din Damasc, dragostea ei pentru înot, apoi fuga dramatică spre Europa, reluarea pregătirii sportive în Germania și participarea la Jocurile Olimpice de la Rio. Cu această carte, ea vrea să aducă în atenția tuturor o realitate simplă, dar ignorată de foarte mulți dintre noi: refugiații sunt oameni obișnuiți, aflați în circumstanțe extreme, alungați din casele lor de un război devastator.

O poveste extraordinară de curaj, supraviețuire și victorie, în numele devizei „nu te da niciodată bătut”. Este imposibil să nu te cucerească Yusra, care a înotat cândva pentru a scăpa cu viață iar acum înoată pentru demnitatea și statutul atâtor refugiați, asemeni ei, ale căror vieți le-au fost date peste cap.

Khaled Hosseini, scriitor

Mardini deschide o fereastră spre o lume atât de puțin cunoscută nouă, aceea a unei copilării într-o familie de clasă mijlocie, în pragul izbucnirii unuia dintre cele mai distructive războaie din zilele noastre, precum și o relatare unică – de la început până la capăt – a unei fugi dramatice spre Europa.

The New York Times

Yusra Mardini (n.1998) este fostă înotătoare olimpică și refugiată din calea Războiului Civil din Siria. A făcut parte din Echipa Olimpică a Refugiaților și a participat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, în 2016 și în 2020, la Tokyo. În 2017, a fost numită Ambasador al Bunăvoinței din cadrul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați. Revista Time, a inclus-o pe Yusra și sora ei, Sarah, pe lista celor mai influente personalități ale anului 2023.

Josie Le Blond este o jurnalistă independentă stabilită în Germania, care colaborează cu Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați. Articolele ei au apărut, printre altele, în Financial Times, Reuters, The Telegraph, The Globe and Mail și Business Insider.

Noutăți

Cele mai vândute

LeBron

LeBron

Jeff Benedict

89 lei