logo

Teoria corzilor

Teoria corzilor
Teoria corzilor
Teoria corzilor
Teoria corzilor
Teoria corzilor
Teoria corzilor
Teoria corzilor
Teoria corzilor
Teoria corzilor
Teoria corzilor
Teoria corzilor
Teoria corzilor
Teoria corzilor
Teoria corzilor
Teoria corzilor
Teoria corzilor
Teoria corzilor
Teoria corzilor
Teoria corzilor

Eseuri despre tenis

David Foster Wallace

În stoc
Disponibil și în librăriile Cărturești, Humanitas, Librarium, Bookcity, Seneca, libris.ro, cartepedia.ro, librarie.net și emag.ro
45 lei
Titlu original
String Theory
Traducător
Radu Paraschivescu
Ediție
paperback, I 2023
Număr de pagini
184
Format
13 x 20 cm
ISBN
978-606-95584-4-7

Teoria corzilor adună pentru prima oară celebrele eseuri despre tenis ale lui David Foster Wallace, însoțite de o elegantă introducere a scriitorului John Jeremiah Sullivan. Apărute la vremea lor în cunoscute reviste americane, cele cinci „tururi de forță” sunt scrise deopotrivă cu priceperea competitorului și entuziasmul obsesiv al fanului.

Talentul literar sclipitor al lui Wallace se combină cu vastele sale cunoștințe în materie de tenis. Interesat – și capabil să înțeleagă – de fiecare aspect al jocului, de la complicațiile strategice și evoluția tehnicii, până la politicile sponsorilor și metodele de hidratare, Wallace nu este niciun moment plictisitor. Una dintre calitățile uimitoare ale talentului său este felul în care combină viziunea unui non-conformist cu talentul de povestitor al romancierului.

Cititorul este purtat ca într-un vârtej în poveștile care vorbesc despre cariera în tenis a juniorului Wallace sau despre memoriile dezamăgitoare ale fostului „copil minune” Tracy Austin precum și despre talentul și forța de muncă ale lui Michael Joyce, jucătorul aflat mereu în pragul adevăratului succes. Fascinația și adorația autorului se revarsă însă fără limite în eseul dedicat tânărului Federer, pe care Wallace îl numește deja pe atunci un geniu de pe altă planetă.

Odată ce ai pătruns în lumea lui David Foster Wallace, ești captiv. Ieșirea apare doar după ultima pagină, ultima literă, ultima uimire. Văzut prin ochii și cuvintele sale, tenisul este un sport nou, disecat până la fibră, tehnic, dar și emoțional, într-un vârtej luxuriant de detalii. Citindu-l, ești acolo, simți, vezi, miroși, inspiri și expiri, guști totul. Aceasta este Teoria corzilor, un drum printre timpuri și eroi, obligatoriu de parcurs.

Luminița Paul, jurnalist sportiv

Teoria corzilor este o carte în care geniul este pipăit, simțit, descris, disecat și respirat. O carte în care se aud corzile tensionate sau rupte ale rachetei. În care se aud bubuiturile din racheta lui Agassi, se simte securea lui Sampras sau penelul lui Federer. O carte în care praful de pe terenurile de zgură sare, îți intră în dinți și scrâșnește. În care vântul te ridică și te poartă pentru ca apoi să te izbească de gardurile de sârmă pe vecie.

Cătălin Striblea

Cel mai bun comentator de tenis al tuturor timpurilor

New York Times

Teoria corzilor este bibliografie obligatorie pentru toți cei cărora le place tenisul, fie ei specialiști sau nu. Eseurile sale, sclipitor scrise și complet dezinhibate, reușesc să scoată la iveală terminațiile nervoase a câtorva dintre cele mai delicate subiecte din acest sport.

tennis.com

DAVID FOSTER WALLACE (1962 – 2008) s-a născut în Ithaca, New York, şi a crescut în Illinois. A studiat engleza și filosofia la Amherst College şi a obținut un master în Arte Frumoase la University of Arizona. A debutat cu romanul The Broom of the System (1987), iar al doilea, Infinite Jest, în 1996 – a fost inclus de revista Time în TOP 100 al romanelor de limbă engleză din perioada 1923 – 2005.

Wallace a publicat, de asemenea, trei culegeri de provestiri, două volume de eseuri, o carte despre hip-hop (împreună cu Mark Costello) şi o scurtă istorie a nemărginirii. Romanul The Pale King şi culegerea de eseuri Both Flesh and Not i-au fost publicate postum.

David Ulin de la Los Angeles Times îl consideră pe Wallace „unul dintre cei mai influenți și inovativi scriitori din ultimii douăzeci de ani”.

În adolescență, Wallace a jucat tenis și a participat la numeroase turnee regionale de juniori.

În limba română au apărut Mătura sistemului (Curtea Veche, 2009) și Care-i treaba cu homarul? (Black Button Books, 2017).

Această ediție este publicată în parteneriat cu BEPCO – Energy for change.

Noutăți

Cele mai vândute